top of page
Vyhledat

Benefity jógy, aneb v čem praxe jógy pomáhá

Pokud jste se doposud neodhodlali jít na svou první lekci jógy, anebo v případě, že vám to ještě nikdo neřekl, sepsala jsem pro vás něco málo o tom, v čem nám může pomoci praxe jógy. Příjemné čtení přeji.



1 Zlepšení mobility a flexibility


Proto, abyste začali praktikovat jógu není třeba být nutně flexibilní. Naopak jóga vaši flexibilitu svalů, šlach i mobilitu kloubů dokáže očividně zlepšit. Lektor vás naučí, jak jednotlivé ásany (jógové pozice) praktikovat s ohledem na vaši jedinečnou geometrii těla, na vaše aktuální schopnosti. Pomocí cvičení těchto pozic a správného vědomého dýchání přijdete brzy na to, že se vaše tělo stává ohebnějším a v provádění jednotlivých ásan se zlepšujete. Pocítíte to, to jsem si jistá!


2 Síla a zpevnění těla


Různé pozice a sestavy praktikované v józe pomáhají budovat a rýsovat svaly. Nejde jen o pěkná ramena, lýtka nebo břicho, ale třeba i svaly na pažích, což oceňují zejména ženy. Obléci si tričko bez rukávů a bez rozpaků je přeci fajn! Při pravidelném cvičení navíc zjistíte, že se zpevňuje celá řada svalstva, které člověk často vůbec nepoužívá a díky tomu dojde k celkovému zpevnění těla. Lze se obejít bez nářadí, jóga pracuje s vahou vlastního těla.


3 Zdravé držení těla


Jóga je velice efektivní v tom, že posiluje hluboké svaly v oblasti břicha, což zlepšuje držení těla a zároveň ochraňuje páteř a záda. Pěkné držení těla nám pomáhá vypadat zdravě a sebejistě. Dobrý lektor vás v lekci správně navede a zkontroluje, aby vaše cvičení probíhalo v souladu s jogínskou zásadou neubližovat si.


4 Balanc, aneb rovnováha těla i nitra


Zlepšení koordinace a rovnováhy vede jednoznačně ke snížení rizik případných zranění. Zkrátka, kdo umí udržet rovnováhu, lépe vyrovná například pád. Proto je fajn cvičit jógu v každém věku a v tom středním a vyšším ještě lépe. V józe se cvičí rovnovážné pozice, jako je známá vrkšásana neboli strom, anebo natarajásana, pozice tanečníka. Nejsou to ásany pro začátečníka nejsnazší, zato i jím značně oblíbené. Přináší totiž vnitřní stabilitu, kterou může pocítit i při ještě ne zcela zvládnuté pozici, díky energetickému aspektu ásany. Po několika týdnech pravidelné praxe se zlepšení rovnováhy dostaví zcela jistě a též výdrže v pozicích se stávají delšími. Obvykle se výdrže v józe počítají na dechy. Pro začátek nap. tři, pět až třeba patnáct a více dechů, v případě pokročilejších studentů jógy.


5 Kardiovaskulární neboli oběhový systém


Pravidelné cvičení jógy, alespoň 3x v týdnu, (ovšem ne vždy nutně celou hodinu) vede ke zlepšení funkcí krevního oběhu, to je dokázáno. Zlepší se přeprava krve a živin ke tkáním a sníží se krevní tlak. A to je pozitivní vliv na naše srdce, cévy a orgány vůbec, že?


6 Zlepšení výdrže a vytrvalosti


V józe sice neběháme, ale v dynamičtějších lekcích rozhodně naši výdrž zlepšíme. Zvláště u tzv. jangových stylů. Power yoga, vyniása yoga, atd. Tyto styly zlepšují okysličení těla a snižují a harmonizují tepovou frekvenci. Výsledkem je opět lepší kardiovaskulární zdraví, vyšší odolnost, ale i lepší imunita a pocit.


7 Eliminace stresu, psychika a hlazení duše


Protože jóga zahrnuje vnitřní koncentraci a hluboká dechová cvičení, tak pomáhá odbourávat všudypřítomný denní stres a přispívá k dobré náladě a radostnějším pocitům. Snížením stresu a napětí ve vašem životě zlepšíte svoje zdraví a kvalitu života. Po lekci se cítíte uvolněně, vyrovnaně a rozhodně si tento pocit přinesete domů a okolí to pocítí. Nepopiratelně napomáhá psychické pohodě, ale i psychické odolnosti ve stresových situacích v běžném životě. Je to jeden z nejčastěji uváděných důvodů klientů proto, že chodí pravidelně na lekce.


8 Energetická stránka věci


Jednou z hlavních výhod cvičení jógy je, že obvykle působí na cvičící pocitem získání energie, namísto únavy po cvičení. Důvodem je právě energetická stránka jógové praxe. Každé cvičení se provádí vědomě a provázeno vhodně dechem, na což vás lektor neustále upozorňuje. Důležité je především slovo vědomě, tedy pozorně. Kam směřuje pozornost, tam směřuje i energie, tam to sílí! Pouhé mechanické a nesoustředěné cvičení, či opakování pohybů takové účinky nemá. Ráda přirovnávám ke květinám. Kterou zalévám, dávám jí pozornost, rozvíjí se a kvete, ta, o kterou se nestarám, ta uvadá. A tak je to přesně s tělem a cvičením jógy, no nakonec i s myšlenkami, že?


9 Metabolismus neboli látková přeměna


Jóga pomáhá zlepšit váš metabolismus, trávení a zároveň přináší zklidnění mysli. To je důvod, proč je jóga skvělý způsob, kterým začít s redukcí přebytečných kil spolu se zdravějším životním stylem. Přiměřená tělesná hmotnost souvisí se zdravým životním stylem a jeho základ tkví v psychické pohodě každého z nás. Netvrdím, že jógou zhubnete, ale může vás rozhodně díky psychické pohodě, kterou pomocí ní získáte nasměrovat třeba ke vhodnému stravování, anebo opuštění některých nedobrých návyků. Mnoho žen začalo s jógou kvůli hubnutí, postupně na tuto myšlenku zapomněly a u jógy zůstaly, protože je zkrátka bavila. Často se shazování kil dostavilo tak nějak samo a později s přenastavením organismu díky pravidelnému praktikování ásan a zmíněné změně stylu života, jako příjemný benefit.


10 Ovlivnění chronických chorob


Praxí jógy docílíme nejen lepšího usínání a hlubšího spánku, ale lze zmírnit i deprese, úzkosti a některá chronická onemocnění. Ať jde o zlepšení symptomů, anebo zmírnění chronických bolestí např. zad, kloubů, ale i hlavy, včetně migrén. Cvičit lze i v případě Parkinsonovy choroby, roztroušené sklerózy a jiných onemocnění, kdy by si člověk řekl, že to vůbec není možné. Už jen v případě výše zmíněných chorob je zásadní, co pro tyto nemocné dělá jóga v aspektech zlepšení rovnováhy těla a zároveň kolik udělá pro duši a mysl. Pokud náhodou patříte do takové skupiny, tak je samozřejmostí , že jógový učitel je s vaším zdravotním stavem obeznámen před lekcí. Je třeba vždy lektora informovat, aby vás nenaváděl do ásan pro vás nevhodných!


11. Zásadní benefit jógy podle mě a mými slovy


Po dobré lekci jógy vám připadá svět tak nějak lepší! A účinek přetrvává. Tento pocit si lze neustále obnovovat díky pravidelnému jógovému cvičení, jak jednoduché :o))


Namasté



114 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
Příspěvek: Blog2_Post
bottom of page