top of page
Vyhledat

Přivítejme jaro s energií, která mu náleží






Zima definitivně končí a pod povrchem země už se začínají dít věci! Příroda ožívá a jaro je cítit ve vzduchu a slyšet v ptačí písni. Stejně tak se probouzíme po dlouhých chladných měsících i my. Ale jsme stejně tak čerství? Opravdu? Šetřili jsme energií v souladu s přírodou? Anebo jsme prožili toto období spíš yangově? Vyčerpávali se? Ponocovali? Cvičili v posilovnách do noci jako diví, zaměřeni na výkon, přepínali se v práci? A nespočítalo nám to naše chytré tělo několikrát za zimu tím, že nás rozumně zastavilo nenápadnou stopkou v podobě nemoci, nachlazení, větší únavy? Možná ano, a ještě se možná jednou, díky tomu připomene o své, v podobě jarní únavy, zvlášť, pokud jsme nepřizpůsobili zimě zároveň svůj jídelníček a dopřávali si například studené potraviny a svou jógovou praxi, anebo svůj oblíbený druh sportu nepřeladili do yinu, prostě nezvolnili. Ale o tom tyto řádky nejsou.

Zima nás prostě vyčerpává, slunce je málo a tělu chybí, je přirozeně oslabeno. Jak se tedy dostat do normálu na jaře zejména pohybem, když si tedy odmyslíme ten zmíněný jídelníček?

Asi vás napadne zacvičit si pozdravy slunci, hezky se rozpohybovat, vplout zostra do dynamiky, abychom se probrali. Hrrr, otevřená náruč yangu jara… Ano, pozdravy slunci, všechny jeho verze jsou moc prospěšné a nabíjející a řadím je do svého dne moc ráda. Jenže v předjaří se na ně zkrátka úplně necítím, zvlášť po ránu. Zkrátka nemám na ně energii. Každý to samosebou může mít jinak, ale já intuitivně probouzím tělo k harmonii jemně, pomocí sestavy, která nezabere víc než 20 minut, oživí moje orgány, zprůchodní meridiány a dodá mi potřebnou vitalitu buďto pro následující cvičení, anebo pro den jako takový. A stačí jen naše tělo, dech a chuť pro sebe něco udělat.

Řeč je o tzv. Orgánové sestavě, která vitalizuje a harmonizuje celý organismus, ale dodá klid i mysli. Několik zcela jednoduchých cviků pro zdraví, které zvládne i začátečník. Osobně tuto sestavu praktikuji v přesném pořadí a zároveň s léčivým zvukem, který je pro každý cvik daný a jiný, a já jsem navíc detailista a hraju si i s nastavením prstů na rukou, když to může zprůchodnění meridiánů prospět. Toto zdravotní cvičení vychází z poznatků čínské medicíny (a jakožto nadšená studentka TČM ji tedy vřele doporučuji), Teorie 5 prvků WU-XING a orgánových hodin, které řídí biologický rytmus celého těla.

Cvičením orgánové sestavy obnovíte průchodnost energetických drah, předejdete případným nemocem orgánů a docílíte pružnosti těla i páteře. Každá orgánová dráha má svůj element – voda, dřevo, oheň, země a kov a přidruženou emoci. Každou dráhu můžeme za pár minut denně naladit, uzdravit. Zkrátka jí prospět.

Orgánová sestava je pro mě ideální v případě, že jsem unavená, či po nemoci a do většího hýbání se mi ještě nechce, nebo se na něj necítím. Beru ji tedy jako prostředek rekonvalescence po virózách, jemný start do cvičení vůbec, ale i jako vhodný začátek pro ty, kteří nikdy necvičili. Energetický a zdravotní účinek je totiž znát. Vřele ji doporučuji k poznání, prozkoumání a vyzkoušení. Naše tělo se nám odvděčí větší pružností, zlepšením imunitního systému a radostnější náladou.

Protože ráda přibližuji lidem prostředky k tomu, jak ozdravit své tělo bez léků a zásahů zvenčí a uznávám plně slova prevence a převzetí zodpovědnosti za své zdraví a kvalitu svého života, tak čas od času zařazuji sestavu, či jednotlivé cviky i do svých hodin jógy k ochutnání.

Orgánovou sestavu jako takovou, s léčebným zvukem a přesným návodem, skripty a bonusem výkladu tváří v tvář se můžete naučit tedy i se mnou, například na tematických workshopech, které nepravidelně pořádám. Zde se můžete dozvědět se o funkcích jednotlivých orgánů a meridiánů z pohledu Tradiční čínské medicíny. Poznat způsoby, jak je harmonizovat, dostat do rovnováhy nejen cvičením, ale i stravou a způsobem života vůbec. Naučit se provádět ji správně, účinně se protáhnout, a nakonec příjemně odpočinout při hluboké závěrečné relaxaci. (Stačí sledovat můj web a rozvrh, případně fb stránku Nejen jóga s Marií.)

Péče o tělo patří mezi umění pěstování života. I kytka, když má rozkvést, je potřeba o ni pečovat a to pravidelně, s citem a s láskou. Nezapomínejme na to. Nezapomínejme na sebe. Hlavně na jaře.

Přeji krásné, energické, jarní dny!

34 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
Příspěvek: Blog2_Post
bottom of page