top of page
Vyhledat

Tajemství jin jógy



Když se mluví o praxi jógy, většina lidí si představí nejdřív např. Astanga jógu nebo power či hatha jógu. Tyto styly patří k fyzicky náročným a dynamickým stylům jógy.

Jin jóga je ale jiná, je někdy nazývána praxí tiché síly, anebo kloubová jóga.

Jin jóga je styl, který propojuje dvě učení z rozdílných kultur - tradiční indickou hathajógu a jin-jang filozofii čínského taoismu. Principy jin a jang slouží k vysvětlení rovnováhy zdánlivě protichůdných sil. Hathajóga nebo vinyása jóga jsou tedy z pohledu taoismu styly jangové, jejichž pomocí lze v těle přesouvat energii a zlešovat tak fyzické i psychické zdraví. Jin jóga však přidává další aspekty, které jangové józe chybí. Soustředění na ticho a klid a a dopřává tělu mnohem více času pro postupné a velmi důkladné protažení. Jin jóga cílí na hluboko uložené struktury, pojivové tkáně, šlachy, facie, klouby, vazy, kdežto jangová jóga se soustředí především na svaly a vedou se v ní pohyby relativně rychle. V jin józe nám nejde o svalovou kontrakci, naopak, svaly zůstávají vědomě uvolněné. Nejde nám ani o zvyšování tělesné výdrže, účelem cvičení je uvolnit se a odevzdat se gravitaci. Většina jinových ásán je praktokována vsedě či vleže a právě gravitace je nám velkým pomocníkem v této zdánlivě pasivní praxi.

Jin jóga může být skvělým antidotem našemu příliš dynamickému stylu života, který je v zásadě jangový, orientovaný na výkon. Příliš mnoho jangových aktivit může vyvolat fyzický i duševní disbalanc a právě jin jóga nám může pomoci přemíru jangu vyrovnat.

Je vhodná pro sportovce, lidi se sedavým zaměstnáním, lidi ztuhlé i těhotné ženy.

Specifikem jin jógy je to, že se zaměřuje na tzv. Meridiány, energetické dráhy, jež spojují jednotlivé orgány a také je ovlivňují. Jinovou praxí zaměřenou specificky na konkrétní meridiány lze ovlivnit orgány, jež jim přináleží a ovlivnit tím jejich funkci směrem ke zlepšení jejich zdraví. Nejde tedy je o pouhé protažení pohybového aparátu.

Jinové pozice zaujímáme od 2 do 20minut, v úvodu lekce vždy probíhá koncentraci, dechové techniky a praxi ukončuje opět pozice šavasany.

Jin jóga využívá mnoha pomůcek, jež nám umožňují bezpečně pozice zaujímat tak, aby docházelo ke kýženému protažení, ale i stlačování struktur, na které cílíme.

Na závěr to nejdůležitější, a to 3 zásady praktikování Jin jógy:

1, najít svůj limit a rozsah tak, abychom pocítili dostatečnou intenzitu, ale nepřepínali se

2, zůstat nehybní, rozhodnout se pro to a držet pozici

3, setrvat v pozici po daný čas

Nehybnost a klid je klíčem k praxi jin jógy. Praktikující by měl pozorovat veškerou odezvu svého těla, neměl by nic hodnotit. Stejné je to v dlouhých výdržích s myslí, která pracuje a možná ruší, dostavují se emoce. I zde se člověk musí naučit být nestranným pozorovatelem a přijímat vše, co k němu v daném okamžiku přichází.

Každou pozici a její účinky či modifikace poloh vám vysvětlí lektor během vedené lekce, není se třeba ničeho bát. Jin jóga je velmi vhodný styl i pro domácí cvičení.

113 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
Příspěvek: Blog2_Post
bottom of page